Michiel Kuijlaars

Michiel Kuijlaars

“Hoe actiever je bent, hoe meer kansen zich aandienen”

De naam Michiel Kuijlaars is in de zakelijke wereld redelijk bekend. Nog bekender zijn de merken die deze ambitieuze ondernemer naar Nederland heeft gebracht. Merken zoals Gucci en Armani, maar ook Jack Daniels, Famous Grouse en Ferrero. Allemaal worden ze geïmporteerd door de onderneming van Michiel Kuijlaars

Optiebeurs niet tastbaar genoeg

Zijn zakelijke avonturen begonnen rond 1996. Kuijlaars, net afgestudeerd aan de Universiteit Leiden, begon zijn loopbaan als handelaar op de optie- en futurehandel. Hij genoot van het snelle en flitsende van de beurs, maar miste het ‘tastbare’. Daarom stapte hij in 1998 over naar Van Caem Klerks Group (VCKG).

“Vergeleken met de aandelenbeurs is de handel bij VCKG tastbaar omdat het om daadwerkelijke goederen gaat. Daarnaast gaat het om goederen die van A naar B vervoerd moeten worden. Het is internationaal en gaat allemaal snel. Wij kopen goederen en die worden zo snel mogelijk weer verkocht.”

Van tabak naar vier divisies luxemerken

Toen hij als junior trader bij het bedrijf in dienst kwam, was VCKG nog een stuk kleiner dan nu. De 20 medewerkers hielden zich in die tijd enkel bezig met de import van tabak en alcoholische drank. Sindsdien maakte het bedrijf een enorme ontwikkeling door, niet in de laatste plaats dankzij de bezielende leiding van Michiel Kuijlaars die in 2001 een meerderheidsaandeel in de onderneming wist te verkrijgen. “Vanaf dat moment heb ik niet meer achterom gekeken.”

Onder zijn leiding nam het bedrijf afscheid van de tabakshandel en richtte de onderneming zich volledig op luxemerken. Met succes, want tegenwoordig telt VCKG ruim 300 medewerkers, verdeeld over vier divisies, die elk een aantal bekende luxemerken vertegenwoordigen. 

De divisie Van Caem Liquor importeert gedistilleerd, wijnen en biermerken. Denk aan merken als Famous Grouse, Johnnie Walker, Diageo, Courvoisier, Heineken en Lafite.

Voor de uitwendige mens levert Van Caem Prestige geuren van bekende labels als Hugo Boss, Dior en Cacharel, alsmede cosmetica, gezichtsverzorging en professionele haarproducten van fameuze producenten als Clarins en Estée Lauder. 

Van Caem Food richt zich hoofdzakelijk op zoetwaren, kruidenierswaren, thee en koffie, én diervoeding. Merken als Mars, Nestlé, Mondelez, Ferrero en PepsiCo zitten in het assortiment. 

Tenslotte is er de divisie Van Caem HPC, die zich volledig richt op Home & Personal Care. Deze divisie biedt een uitgebreid assortiment aan producten van gerenommeerde merken zoals L’Oréal, Unilever en P&G.

Wat Kuijlaars betreft komt de groei hiermee niet tot stilstand. Integendeel: in vijf jaar wil hij de onderneming laten verdubbelen. Een ambitieus doel, waar hij als harde werker enorm veel energie van krijgt. Dat komt goed uit, want hij gelooft dat ondernemen draait om actief blijven. “Je moet blijven bewegen. Hoe actiever je bent, hoe meer kansen zich zullen aandienen.”

Status quo

Die filosofie lijkt zijn vruchten af te werpen. “Er is constant verandering, zowel de mensen veranderen als de omstandigheden. Er is geen status quo.” 

In de loop der jaren heeft VCKG een uitgebreid logistiek netwerk opgebouwd, dat versterkt wordt door goede partnerrelaties in zowel inkoop als verkoop. Deze strategische samenwerkingen bieden een stevig fundament voor groei. Het verkennen van mogelijkheden voor het opzetten van nieuwe divisies blijft dan ook een reële optie.